Mensenrechten voor iedereen

Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke mensenrechten heeft en in vrijheid kan leven.

Schrijfacties Amnesty:
Honduras: gerechtigheid voor vermoorde milieuactivisten.
In Honduras zijn op 7 januari 2023 de milieuactivisten Aly Magdaleno Dominguez Ramos en Jairo Bonilla Ayala doodgeschoten door gewapende mannen. Ze waren lid van een activistenbeweging die de Guapinol-rivier, in het noorden van Honduras, beschermt tegen vervuiling door een mijnbouwbedrijf. De rivier is een belangrijke bron voor schoon drinkwater voor de omwonende gemeenschap.
Schrijf naar de autoriteiten van Honduras. Roep hen op om een grondig en onafhankelijk onderzoek te starten naar de moord op Aly Dominguiez en Jairo Bonilla.
 
Chili: gerechtigheid voor martelslachtoffer.
In oktober 2019 nam de Chileense Moisés Ordenes deel aan een landelijke demonstratie voor sociale en economische gelijkheid. Tijdens het demonstreren werd hij aangevallen en gemarteld door 13 agenten. Drie jaar later, op 5 december 2022, besloot de aanklager het onderzoek naar 7 van hen te staken. Enkele agenten sloegen Ordenes in elkaar met hun wapenstokken, terwijl de rest toekeek. Hij bracht 9 dagen in het ziekenhuis door waar hij werd behandeld aan zijn botbreuken en andere verwondingen. Hij verloor zijn linkeroog en liep schade op aan zijn rechteroog.
Schrijf naar de autoriteiten van Chili. Roep hen op om het onderzoek naar de 7 agenten te heropenen.

U kunt een van de voorbeeldbrieven downloaden via www.amnesty.nl, kom in actie.
 
Bij voorbaat dank.