Mensenrechten voor iedereen

Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke mensenrechten heeft en in vrijheid kan leven.

Schrijfacties Amnesty mei:
 
Schrijfactie Belarus: laat Marfa Rabkova vrij.
Marfa Rabkova uit Belarus heeft op 28 februari 2023 in hoger beroep 14 jaar en 9 maanden celstraf gekregen. Ze wordt enkel gestraft omdat ze werkte voor de bekende mensenrechtenorganisatie Viasna, die inmiddels in Belarus verboden is.
Rabkova werd veroordeeld wegens onder meer ‘het voorbereiden van massarellen ‘en ‘betrokkenheid bij een criminele organisatie’. Dit zijn valse aanklachten. Ook de voorzitter van Viasna en Nobelprijswinnaar Ales Bialiatski kreeg op 3 maart 2023 een lange gevangenisstraf vanwege zijn inzet voor de mensenrechten in Belarus.
Wat kunt u doen?
Schrijf naar de minister van Buitenlandse Zaken van Belarus en roep hem op om Marfa Rabkov onmiddellijk vrij te laten.
 
Schrijfactie Marokko: laat Rida Benotmane vrij.
Mensenrechtenverdediger en journalist Rida Benotmane moet de gevangenis in omdat hij in 2021 kritische berichten en video’s online plaatste over de Marokkaanse overheid. Er kwam een hoger beroep. maar op 20 februari 2023 oordeelde de rechter dat hij toch 18 maanden de cel in moet.
Botmane zit al lange tijd in eenzame opsluiting in een cel van 2,5 bij 1,8 meter. Hij mag maar een half uur per dag uit zijn cel om rondjes te lopen in een kleine binnenplaats. Ook mag hij maar eens inde 15 dagen zijn familie 15 minuten zien.
Wat kunt u doen.
Schrijf naar de autoriteiten van Marokko en roep hen op om Rida Benotmane onmiddellijk vrij te laten.

U kunt een van de voorbeeldbrieven downloaden via www.amnesty.nl, kom in actie.
 
Bij voorbaat dank.