Fotowedstrijd 2019

Op zondag 3 november is na afloop van de dienst de uitslag van de fotowedstrijd bekend gemaakt.
Een jury bestaande uit leden van de werkgroep communicatie heeft drie winnaars gekozen. 
Op de derde plaats is geëindigd de foto van een lachende Puck Kloos van mevrouw van Horssen-Medema.
Op de tweede plaats is de foto van Johan Huisman geëindigd die de werkzaamheden met een hoogwerker aan de Johanneskerk laat zien.
De eerste plaats is voor de familie Ruizendaal. Op de foto zien we Maartje van Ruizendaal de ramen zemen van een kerk in Denemarken.

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd. 

Op onze zwerftocht met de caravan door Montenegro kwamen we bij een klooster in een dal langs de rivier de Tara, dat erg afgelegen lag. Toen wij het wilden bezoeken opende een non de deur voor ons en mochten we een blik in het kerkje werpen. Deze was gewijd aan Sint Joris en alhoewel het binnen nogal donker was, zagen we een sfeervol interieur.
De non vertelde ons dat zij op dit moment de enige kloosterling was, omdat een de tweede non die daar ook woonde opgenomen was in het ziekenhuis.

Gabriëlle en Kees Sluis

Op weg naar het het vikingmuseum in Ladby (Denemarken) reden we langs het plaatsje Rynkeby. Daar zagen wij een kerk die dringend onderhoud nodig had;)

Menno en Alice, Sjoerd en Maartje Ruizendaal

Bloemenvrouwtje van de kerk

U kent haar vast wel, Rineke Ooikaas. Ik noem haar het bloemenvrouwtje van de kerk. In de zomer, en dat doet ze al zo’n 20 jaar, verzorgt zij de bloemen. Ze maakt van een paar onnozele bossen bloemen een prachtig bloemstukje. Dat bloemstukje gaat na de kerkdienst, in verbondenheid naar een ziek gemeentelid, of een huwelijk, geboorte of doop. In ieder geval bij bijzondere gelegenheden komt er van Rineke een prachtig bloemstuk op tafel.

U ziet haar op de foto druk bezig zoiets moois in elkaar te zetten. Iets, waar we met plezier naar kunnen kijken.

Maar, ook buiten de kerk is ze actief. Ik vond haar op haar knieën achter de heg, plukkend aan het onkruid. En ook in de tuin aan de Naarderstraat zijde was ze druk doende. Ze vertelde me dat wanneer het weer “Open kerk” wordt koopt ze een hortensia. Die zet ze dan in een emmer en wanneer op zaterdag de kerk weer open gaat zet ze hem bij de open zijdeur van de kerk.

Daar staat hij tot Open Monumentendag. Daarna wordt de plant in de tuin gezet. Daar heeft Rineke veel plezier in. Ze heeft de vrijheid van de kerkelijke gemeente om te doen wat haar het beste lijkt. En zo wordt dan de tuin een plaatje. Ze plant, ze schoffelt en ze begiet de planten al 15 met veel plezier.

Bep De Boer, lid van het Open Johanneskerk team.

Hans van Gelder

Dit jaar zijn wij niet met vakantie geweest maar in Laren bleek ook genoeg in de kerk gewerkt te worden!

Ans van Horssen-Medema

Bijgaand mijn bijdrage voor de fotowedstrijd 2019.
 
De eerste foto is gemaakt bij de Dom in Aken. Wat een contrast: deze man buiten, een dakloze die wat probeert te verdienen. Daarvoor heeft hij een “engelachtige” uitdossing gekozen. Het kleed is echter verre van wit en de zoom flink gerafeld. Binnen is de Dom van overweldigende rijkdom en schoonheid.
De tweede en derde foto zijn gemaakt in Reykjavik, de Hallgrimskirkja. De binnenkant van deze Lutherse kerk is eenvoudig en zonder enige versiering. De buitenkant is geïnspireerd op de basaltzuilen uit het vulkanische landschap van IJsland. Buiten zijn werklieden het geometrische patroon van de straat aan het herstellen.
 
Bregitta de Jong
Iedere maand vieren we het Heilig Avondmaal. Ik denk dat er weinig mensen zijn die echt weten hoeveel werk en mensen meedoen om dit voor te bereiden, zodat alles tijdens de dienst prima verloopt.
In de Johanneskerk heb ik een serie gemaakt over dit onderwerp.

Rineke Ooijkaas
 
In juni en augustus zijn er op hoog niveau kerkwerkzaamheden uitgevoerd!
 
Voor de Johanneskerk heeft Geert Jan een ver-reiker/hoogwerker kunnen regelen om dakpannen te vervangen en
samen met Henry de Gooier de bliksemafleider opnieuw aan de schoorsteen vast te kunnen vastzetten.
 
De klok van de Ontmoetingskerk is begin juli waarschijnlijk iets te enthousiast geluid en hierbij over de kop geslagen. De kabel is
hierbij in de knoop geraakt, om dit te herstellen moest deze bij de klok los- en opnieuw worden vastgezet. Geen hoogwerker
deze keer maar via een veilige route met de ladder. Op de betreffende foto een inzet met een detail van de klok.
 
Johan Huisman
Op 29 juli jl. werd door Johan Huisman en Geert-Jan Sollman de kerkklok van de Ontmoetingskerk gerepareerd.
Dit gebeurde aan de buitenzijde van de Ontmoetingskerk, boven op het dak bij de voordeuren.
Het staaldraad waarmee de kerkklok in beweging komt was van het wiel afgelopen en gedraaid (zie foto 1).
Hierdoor was het touw van de kerkklok aan de binnenzijde van de Ontmoetingskerk (boven op het balkon bij het orgel en de bediening van het beeld en geluid) op de grond gekomen en kon de kerkklok niet geluid worden.
Het staaldraad werd weer recht op het wiel gezet, hiervoor moest de kerkklok gekanteld worden zodat er minder spanning op het staaldraad kwam te staan (zie foto 2).
Nadat ik de klok aan de binnenzijde van de kerk aan het touw in beweging heb gezet en heb laten luiden hebben Johan en Geert-Jan boven gekeken of alles goed werkte (zie foto 3).
 
Yvette Sollman

Buiten mededinging

Een bezoek aan de kerk van Agios Lazaros in de stad Larnaka op Cyprus. Het verhaal gaat dat Lazarus, ooit door Jezus uit de dood opgewekt, daar in een tombe is begraven. De tombe hebben wij gezien maar niets meer van Lazarus want zijn resten waren, zo gaat ook het verhaal, op last van de keizer van Turkije, naar Istanbul gebracht. Het was een prachtige kerk met een indrukwekkende iconostase. Een priester deed omringd door toeristen, onverstoorbaar zijn boekhouding achter een counter.

Douwe de Joode

Vanwege zijn unieke geologische en ecologische waarden staat de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nu al 10 jaar! 

 

Op woensdag 19 juni ging de viering van het 10-jarig jubileum Waddenzee UNESCO Werelderfgoed van start op Vlieland. En wel met een fietstocht. Onder het motto ‘One Wadden Sea, Two wheels, Three countries’ fietsen 2 groepen in 2 weken langs de hele Waddenkust, met als eindpunt Wilhelmshaven in Duitsland. Naast de groep die startte op Vlieland, stapte een dag eerder een groep fietsers op in Ho, Denemarken. Onderweg zijn tussenstops die steeds in het teken staan van de viering van de verjaardag van het Wad en die laten zien hoe divers het gebied is. De fietsers bereiken Wilhelmshaven op 30 juni.Vanuit de samenwerkende Nederlandse en Duitse Wadvaarders is een vaartocht georganiseerd langs de Waddenkust met eveneens Wilhelmshaven als eindbestemming op 30 jun. Onderweg ontmoeten de fietsers en bemanning van de schepen elkaar op diverse plekken.

Dit alles wordt besloten met een feestelijk onthaal -op verzoek van onze minister Carola Schouten- voorafgegaan door een oecomenische kerkdienst in de openlucht en besloten met een klein symposium in het UNESCO werelderfgoedcentrum Waddenzee en een markt op de boulevard.

Niet alleen moet het evenement mensen en landen dichter bij elkaar brengen, ook het geloof krijgt een opdracht.

De oecomenische dienst mag zich verheugen in belangstelling vanuit verschillende hoeken. Zelfs mensen die met de fiets aan de hand langslopen houden even de pas in. Al met al was er reden genoeg voor momenten van bezinning. 

Ciska van Geer

In Sirmione, een schiereiland aan de zuidpunt van het Gardameer is deze non met haar werk aan de kerk bezig.

Gert van Santen

Vrijdag 10 en zaterdag 11 juli actie voedselbank!