Johannesbeeld klaar voor expositie in Singer Laren

Het Johannesbeeld uit de Johanneskerk, is na een fraaie restauratie, afgelopen maandag binnen gebracht in Singer. Daar zal het deel uit gaan maken van de expositie over de Johanneskerk die volgend jaar 500 jaar bestaat. De expositie in Singer, waar vele schilderijen van de kerk gemaakt door bekende Larense schilders tentoon zijn gesteld, vindt plaats van 1 december tot 10 januari 2021. Op zaterdag 5 december is er gratis toegang voor inwoners van Laren. 

De restauratie van het beeld is verzorgd door Suzanne Peters, zelfstandig houtrestaurator. Zij stelde na onderzoek vast, dat het zelfs ouder is dan de kerk.

Deze 16de-eeuwse sculptuur van Johannes de Evangelist (er is nog enige twijfel onder deskundigen of het mogelijk Johannes de Doper is), werd in 1954 teruggevonden tijdens bouwwerkzaamheden in de kerk. In 1566 woedde in Europa de Beeldenstorm waarbij religieuze beelden en liturgische voorwerpen in katholieke kerken werden verwoest. Ook het Larense kerkje, het oudste gebouw van Laren, viel ten prooi aan de woede van de calvinisten. In 1581 ging het kerkje over naar de Protestanten.

Het Johannesbeeld heeft de storm, weliswaar flink beschadigd, doorstaan. Eeuwenlang functioneerde het als steunbalk in de houtconstructie van de kerktoren. In 2003 werd het beeld in ere hersteld en in processie door de pastoor van de RK parochie Laren en de dominee van de Protestantse Gemeente Laren-Eemnes, teruggebracht naar het kerkje. Het kreeg een vaste plaats in de kerkzaal, tegelijk met de herbenoeming tot “Johanneskerk”.

Op de foto’s:
1. Restaurator Suzanne Peters naast het gerestaureerde beeld in de gang van Singer op weg naar de zaal waar het een mooie plaats zal krijgen in de expositie;
2. Aandacht van de directie van Singer Evert van Os en Jan Rudolph de Lorm (rechts) voor de toelichting van restaurator Suzanne Peters.

Foto’s Ineke de Joode-Baljet

1

2