Schrijfacties Amnesty

Mensenrechten voor iedereen

Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke mensenrechten heeft en in vrijheid kan leven.

Schrijfacties Amnesty:

Taiwan:
Gratie voor Chiou Ho-shun.

Chiou Ho-shun uit Taiwan zit al 32 jaar in de dodencel. Hij werd gemarteld om een moord en een ontvoering te bekennen. Hij was een jongeman van 29 jaar toen hij ter dood werd veroordeeld en is nu 61 en nog steeds in afwachting van zijn executie. Zijn proces werd 11 keer overgedaan, met telkens hetzelfde vonnis. Chiou werd veroordeeld, maar het “bewijs”daarvoor werd verkregen door marteling. Hij kreeg water met peper in zijn mond en neus gegoten, werd geslagen, moest op ijs zitten en kreeg elektrische schokken toegediend.
De doodstraf is een wrede, onmenselijke en vernederende straf. Amnesty is tegen de doodstraf, altijd en overal.

China: activiste Li Qiaochu vast voor aankaarten marteling.
De Chinese mensenrechtenverdediger Li Qiaochu ie een prominente feministe, die onderzoek doet naar rechten van vrouwen en werknemers. Vanwege haar mensenrechtenwerk heeft ze diverse aanvaringen met de Chinese overheid gehad. Ze zat in 2020 bijna een half jaar vast zonder enig contact met de buitenwereld. Ze zegt in die tijd slecht te zijn behandeld.
Li Qiaochu wordt momenteel vastgehouden in een ziekenhuis. Vanwege haar vreedzaam activisme en omdat ze de marteling van mensenrechtenverdedigers aankaartte, wordt ze aangeklaagd voor aanzetten tot ondermijning van de staat.

U kunt een van de voorbeeldbrieven downloaden via www.amnesty.nl

Kom in actie!