Schrijfacties Amnesty

Mensenrechten voor iedereen

Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke mensenrechten heeft en in vrijheid kan leven.

Egypte: 18 maanden cel voor onzinnige aanklachten

De Egyptische veiligheidsdienst arresteerde mensenrechtenactiviste Sanaa Seif op 23 juni 2020 bij het kantoor van de openbaar aanklager in Caïro. Ze was daar om een klacht in te dienen na een gewelddadige aanval een dag ervoor, vlak voor de neus van veiligheidsagenten. Ze zat al eerder onterecht in de gevangenis.
Sanaa Seif en haar moeder stonden buiten de gevangenis in de Egyptische hoofdstad Caïro te wachten op een brief van haar broer Alaa Sbdel Fattah, die daar onterecht gevangen zat. Ze werd aangevallen door een groep vrouwen die hen sloegen met stokken en hun eigendommen stalen. Veiligheidstroepen keken toe, maar deden niets. Sanaa deelde het voorval op sociale media. Sanaa werd op 17 maart 2021 veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf vanwege onzinnige aanklachten: “het verspreiden van nepnieuws”, “misbruik van social media”en “het beledigen van een politieagent”.

Venezuela: activisten beschuldigd van ‘terrorisme’.
Javier Tarazona en Omar de Dios Garcia werken voor de Venezolaanse mensenrechtenorganisatie Fundares. Ze werden lastiggevallen door de veiligheidsdienst en de politie en wilden daar aangifte van doen. Maar in plaats van dat hun aangifte werd opgenomen, werden ze gearresteerd.
Beide mannen worden onder meer beschuldigd van ‘terrorisme ‘een verzonnen aanklacht. Ze hebben geen toegang tot hun eigen vertrouwde advocaten, maar kregen door de autoriteiten advocaten toegewezen.
Mensenrechtenverdedigers en maatschappelijke organisaties liggen voortdurend onder vuur in het Venezuela van president Nicolas Maduro. Venezuela maakt een diepe humanitaire crisis door en 5,6 miljoen mensen zijn het land inmiddels ontvlucht.

U kunt één van de voorbeeldbrieven downloaden via www.amnesty.nl

KOM IN ACTIE