Schrijfacties Amnesty

Mensenrechten voor iedereen

Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke mensenrechten heeft en in vrijheid kan leven.

Schrijfacties Amnesty:

Schrijfactie Iran: laat Koerdische Zeynab Jalalian vrij.
Zeynab Jalalian werd opgepakt vanwege haar activiteiten voor een Koerdische oppositiegroep, zij wordt beschuldigd van “vijandschap tegen God”en “gewapende strijd tegen de staat”, hoewel daar geen enkel bewijs voor is. Zeynab zit hiervoor sinds 2009 een levenslange gevangenisstraf uit.

In het begin van haar gevangenschap werd ze gemarteld en sinds april 2020 werd ze van de ene naar de andere gevangenis versleept, ver weg van haar familie. Zeynab heeft ernstige problemen met haar gezondheid als gevolg van covid-19. Maar de autoriteiten weigeren haar de medische zorg, tenzij ze een gefilmde “bekentenis”aflegt.

Schrijfactie Egypte: laat student Ahmed Samir onmiddellijk vrij.
Ahmed Samir Santawy studeert antropologie in Wenen en doet onderzoek naar reproductieve rechten van vrouwen in Egypte. De veiligheidsdienst pakte hem op 1 februari 2021 in Cairo op. Vijf dagen lang wist niemand waar hij was. Ahmed zegt dat hij werd geblinddoekt en geslagen tijdens zijn verhoor. Hij wordt beschuldigd van het uitte van kritiek op de regering via Facebook. Maar Ahmed zegt dat hij niks met het Facebookbericht te maken heeft. De enige reden waarom Ahmed vastzit is dat hij onderzoek doet naar issues rond religie en gender.

U kunt een van de voorbeeldbrieven downloaden via www.amnesty.nl.

Kom in actie.

Goed nieuws:
Loujain is eindelijk thuis.
De Saudische mensenrechtenactivist Loujain-al-Hathoul is op 10 februari vrijgekomen. Deze voorvechter van vrouwenrechten had nooit mogen vastzitten.

Doodstraf Saudische jongens ingetrokken, deze mannen werden als tiener opgepakt en ter dood veroordeeld.