Preken uit de afgelopen periode

Johanneskerk 11 februari 2024
mw. Aaltje van Zweden
(preek van de leek)

Toen ik mijn kinderen een bericht stuurde dat ik vandaag een preek van leek zou verzorgen reageerde mij oudste zoon gevat ; ‘wat leuk maar ik heb al genoeg preken van jou gehad’
Klik hier voor de volledige tekst.

Ontmoetingskerk 15 oktober 2023
ds. G. Landman

Iedere keer als in de kerk de Maaltijd van de Heer wordt gevierd, is dat een voorproefje van het koninklijke bruiloftsmaal uit het evangelie. De koning die een bruiloftsfeest geeft voor zijn zoon is God; de zoon is Jezus Christus.
Klik hier voor de volledige tekst.

Ontmoetingskerk 10 september 2023
ds. G. Landman

In een gemeenschap van mensen moet je elkaar kunnen aanspreken. Maar hoe doe je dat? In de grote samenleving is dat al helemaal lastig.
Klik hier voor de volledige tekst.

Ontmoetingskerk 29 mei 2023
ds. G. Landman

Met Pinksteren gaat het niet om ellebogenwerk: aan de kant, hier kom ik. Maar om de Geest die tot ons komt. Niet omhoog klimmen over de rug van anderen,  maar hier beneden blijven, gewone mensen blijven, wachten op de Geest die neerdaalt in ons leven, in deze tijd.
Klik hier voor de volledige tekst.

Ontmoetingskerk 21 mei 2023
ds. H. Schram

 

Het is het verhaal van Goede Vrijdag, Pasen, maar ook van Hemelvaart en van Pinksteren. Het is één grote lijn, omdat deze verhaallijn voor mij alles te maken heeft met de aarde en met de hemel. De aarde is de tweeheid, de polariteit. Anders gezegd, op aarde besta ik niet als enkele persoon, maar ik sta altijd in relatie.
Klik hier voor de volledige tekst.

Ontmoetingskerk 16 april 2023
ds. G.M. Landman

Als Petrus zegt: ‘U hebt Jezus Christus lief zonder Hem ooit gezien te hebben, en zonder Hem nu te zien gelooft u in Hem, en ervaart u een onuitsprekelijke vreugde’, dan zou het over Thomas kunnen gaan. Hij was er niet bij toen de Heer aan de leerlingen verscheen. Als de anderen hem dan vol vreugde zeggen: ‘Wij hebben de Heer gezien!’ is zijn reactie heftig. Hoezo de Heer gezien?
Klik hier voor de volledige tekst.

Ontmoetingskerk 9 april 2023
ds. J.G. de Bruijn

Soms gooit het leven de deur voor je dicht. Soms doen mensen een deur voor je op slot. Over die pijnlijke ervaring zingt Jozef in de musical die we in februari hier opvoerden. Het is misgegaan tussen Jozef en zijn broers.
Onherstelbaar mis.
Ze hebben hem in de put gegooid en hem verkocht voor een aantal zilverlingen.
Ze wilden hem nooit meer zien.
Klik hier voor de volledige tekst.

Ontmoetingskerk 26 februari 2023
ds. K. Touwen

Van het begin tot het eind van het evangelie wordt Jezus ertoe verleid om naar de maatstaven van ánderen te handelen, niet zijn eigen kompas te volgen, maar naar de richtsnoeren van deze wereld te leven, zichzelf en zijn roeping geweld aan te doen dat is: door zich te conformeren aan wat mén van hem verwacht.
Klik hier voor de volledige tekst.