Schrijfacties Amnesty

Mensenrechten voor iedereen

Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke mensenrechten heeft en in vrijheid kan leven.

Schrijfacties Amnesty:

Algerije: laat journalist Rabah Kareche onmiddellijk vrij.

Journalist Rabah Kareche uit Algerije publiceerde op 18 april een artikel over de achterstelling van de Toeareg-bevolking in het zuiden van zijn land. De autoriteiten pakten hem nog dezelfde dag op en beschuldigden hem onder meer van het verspreiden van nepnieuws. Er hangt hem een gevangenisstraf van 23 jaar boven het hoofd.
De Algerijnse overheid heeft de grenzen van de provincie Tamanrasset aangepast. Dit is in het nadeel van de lokale Toearegs, die zich verzetten tegen discriminatie en achterstelling. Rabach Kareche interviewde een lokale Toeareg-leider hierover.

Irak: laat journalisten in Koerdistan onmiddellijk vrij.
Sherwan Sherwani, Guhdar Zebari, Hariwan Issa, Ayaz Karam en Shvan Saeed zijn journalisten en activisten uit Iraaks-Koerdistan. Ze kregen 6 jaar cel  voor spionage terwijl ze niets hebben gedaan.
Eind april bevestigden het Hof van Beroep in de Koerdische Autonome Regio in Irak de straf tegen de vijf journalisten. De rechtbank verwierp klachten over marteling en slechte behandeling.
De vijf mannen werden veroordeeld vanwege onder meer het aannemen van geld van de consulaten van de VS en Duitsland en het delen van gevoelige informatie met buitenlandse overheden. Ze zitten enkel en alleen vast vanwege hun journalistieke werk.

U kunt één van de voorbeeldbrieven downloaden via www.amnesty.nl

KOM IN ACTIE.