Schrijfacties Amnesty

Mensenrechten voor iedereen

Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke mensenrechten heeft en in vrijheid kan leven.

Schrijfacties Amnesty:

Irak:
waar zijn de vermiste mannen en jongens?

In 2016 werden in Irak 643 mannen en jongens ontvoerd door de Popular Mobilization Units. een gewapende groepering met nauwe banden met de Iraakse overheid. Tot op de dag van vandaag weet hun familie niet wat er met hen is gebeurd of waar ze zijn.

AL 5 JAAR VERDWENEN

De gedwongen verdwijning van deze 643 mannen en jongens staat niet op zichzelf. Sinds de opkomst van Islamitische Staat en andere gewapende groeperingen zijn duizenden, voornamelijk soennitische mannen ontvoerd door overheidstroepen en met hun verbonden milities. Volgens het Rode Kruis kent Irak het hoogste aantal vermiste personen ter wereld.

Egypte: activist en advocaat moeten onmiddellijk vrijkomen.
De Egyptische politiek activist Alaa Abdel Fattah en advocaat Mohamed el-Baqer zitten sinds oktober 2019 in voorarrest vanwege valse beschuldigingen waaronder het verspreiden van “nepnieuws”. Ze zitten alleen maar vast vanwege hun vreedzame werk voor de mensenrechten. In de gevangenis worden ze slecht behandeld.
Ze hebben geen bedden en slapen op dekens op de vloer. Anders dan andere gevangenen mogen ze niet luchten op de binnenplaats van de gevangenis, mogen geen boeken lenen uit de gevangenisbibliotheek of zich wassen met warm water. Ook hebben ze tot nu toe geen coronavaccin gekregen.

U kunt één van de voorbeeldbrieven downloaden via www.amnesty.nl

KOM IN ACTIE

Bij voorbaat dank.